U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Uitnodiging ouderavond (6 november 2018) 6-11-2018
Op dinsdagavond 6 november bent u van harte welkom op onze ouderavond voor ouders van leerlingen uit klas 1 en 2. De centrale vraag voor die avond zal zijn: ‘Hoe begeleid ik mijn kind bij het leren voor toetsen en het maken van huiswerk?’. Op school wordt er aandacht besteed aan het ‘leren leren’ , maar daarmee is nog niet gegarandeerd dat uw kind thuis ook goed uit de voeten kan met alle schoolwerkzaamheden. Samenwerking tussen leerling, school en ouders is onontbeerlijk.

Ouders moeten vervolgens ook maar het gereedschap hebben om hun kind te kunnen bedienen. Deze avond is bedoeld om ouders op weg te helpen, ideeën aan de hand te doen en om het gesprek over begeleiding tussen ouder en kind op gang te brengen. Er zijn geen pasklare antwoorden op alle vragen over plannen, leren voor toetsen en huiswerk-strategieën; er zijn wel veel theorieën hierover en tips en adviezen van zowel leerlingen als docenten die wij graag met u zouden willen delen.

De avond zal bestaan uit twee workshop-ronden van ieder veertig minuten met daartussen een korte pauze. Na ontvangst in de aula worden alle ouders uitgenodigd twee maal een keuze te maken voor een onderwerp/workshop. Het is op dit moment nog moeilijk in te schatten hoeveel ouders belangstelling voor deze avond zullen hebben. Daarom kiezen we ervoor de keuze voor iedere workshop ter plekke te laten doen.

19.15 – 19.30 uur: Ontvangst in de aula
19.30 – 20.10 uur: Workshop ronde 1 in lokalen
20.10 – 20.30 uur: Pauze
20.30 – 21.10 uur: Workshop ronde 2 in lokalen
21.15 uur: Einde.

Hieronder vindt u een overzicht van de workshops die deze avond aangeboden worden.

De workshops:
1. ‘Een ander resultaat dan verwacht’(Afiena de Boer): Leerlingen van het gymnasium zijn vanuit de basisschool gewend de beste leerlingen van de klas zijn; nu zitten zij echter met allemaal ‘beste leerlingen’ bij elkaar. De eerste keer dat een leerling een minder mooi resultaat scoort dan verwacht kan hard aankomen. In deze workshop wordt aandacht besteed aan de manier waarop leerlingen reageren op een teleurstellend resultaat en aan de steun die je als ouders kunt geven om teleurstelling niet te laten groeien.

2. Het toverwoord ‘plannen’(Marije Boer): Het leven van een leerling op de middelbare school ziet er echt anders uit dan dat van een leerling op de basisschool: er moet huiswerk gemaakt worden, gelezen en geschreven worden en de leerling moet leren voor toetsen. Dat betekent dat de tijd die beschikbaar is, goed ingedeeld moet worden. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat pubers niet goed in staat zijn om te plannen, terwijl dat nu juist is wat zij moeten leren. Hoe bied je dan hulp als ouder? In deze workshop worden antwoorden op die vraag besproken.

3. ‘Help! Ik heb een toets!’ (Rob Nagtegaal): Na een paar weken in het nieuwe schooljaar begint het toetsen voor alle vakken. Leerlingen krijgen te maken met veel verschillende vakken die ieder hun eigen eisen en wensen hebben voor de manier waarop er moet worden geleerd en voorbereid. Hoe help je je kind om in dit woud van werkwijzen en wensen voor ieder vak de juiste te vinden? In de workshop gaan we in op manieren van en strategieën bij het leren en voorbereiden voor een toets.

4. Gouden tips en adviezen (Leerlingen uit klas 4,5,6): In deze workshop geven leerlingen uit klas 4,5 en 6 tips en adviezen aan ouders. Zij hebben die eerste en tweede klas al achter de rug en weten nog precies hoe het voelde om op de middelbare school te komen en aan alle verwachtingen te moeten voldoen. Iedere leerling is anders en ervaart het begin van een gymnasium-opleiding anders, maar wellicht zijn er zaken die voor alle leerlingen gelden en waar de ouders niet direct weet van hebben… Aan de hand van verhalen en stellingen zullen de leerlingen hun ervaringen met u delen en het gesprek leiden.

5. Prioriteiten stellen (Mieke Thijsseling): huiswerk, opdrachten, toetsen, waar te beginnen? Schooltijd tegenover vrije tijd, wat is een gezonde balans? Telefoon, social media, computer, hoe zorg ik voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning? Deze onderwerpen worden besproken aan de hand van de prioriteitenmatrix van Eisenhouwer. U maakt tijdens deze workshop een matrix voor uw kind en bespreekt handvatten om thuis met deze methode aan de slag te gaan.


Terug