Home
Menu
Zoek
Inschrijving Limburgexcursie 2019
Hieronder kun je je inschrijven voor de Limburgexcursie 2019.

Instructie (lees dit eerst!)
-
Log in op de website (rechtsboven) om het formulier in te vullen en te versturen.
-
Lukt het invullen of versturen niet? Dan ben je waarschijnlijk vergeten in te loggen.

Maak hieronder je keuze voor de excursies. Iedereen doet twee excursies: één op woensdag en één op donderdag. Daarvan is één excursie met opdracht en één zonder opdracht. Geef hieronder je voorkeur aan voor woensdag en donderdag. (* = de zwaarte van de route)
Inschrijfformulier

Woensdag

Donderdag

Tenslotte

Beschrijving van de activiteiten

Let op

 
Makkelijke route; iedereen kan dit doen.
*
Uitdagende route; hiervoor moet je wel conditie hebben. De afstanden zijn iets groter en je komt meer heuvels tegen. 
**
Zware route; grote afstanden en veel heuvels. Voor deze route moet je sportief zijn en een goede conditie hebben.  

Woensdag

Bunderbos.*

We fietsen via Valkenburg naar Meersen, als we tijd hebben bekijken we daar een van de mooiste kerken van Nederland. Daarna fietsen we door naar kasteel Elsloo. We zien wat er van het kasteel over is en wandelen langs de watermolen. Vanuit daar gaan we wandelend op onderzoek in het Bunderbos. We maken een afwisselende wandeling door het bos. We gaan met grondboren onderzoeken hoe de Maas hier gestroomd heeft. En op zoek naar de vele waterbronnen. Bij de waterbronnen onderzoeken we de waterkwaliteit en kijken we wat er allemaal leeft. Daarna fietsen we door naar Maastricht. Daar hebben we even vrije tijd en gaan we eten, waarna we weer rustig terug fietsen naar Epen.

De Wonckwandeling.**

We maken eerst een mooie fietstocht door België en de Voerstreek. Die tocht eindigt bij een watermolen bij het fort Eben Emaël, vlakbij Maastricht. Daar gaan we een heel afwisselende wandeling maken. Tijdens die wandeling maken jullie met een app een opdracht over wat we allemaal tegenkomen. Dat kunnen kalksteen en vuursteengroeves zijn. Maar ook een kanaal dwars door de heuvels. Een fort van voor de tweede wereldoorlog. En veel verschillende natuur. We komen ook langs de stop van Ternaaijen en leren over de bijzondere geschiedenis en geologie van dit gebied. Daarna fietsen we door naar Maastricht. Daar hebben we even vrije tijd en gaan we eten, waarna we weer rustig terug fietsen naar Epen.

Kunst bij Maastricht

We fietsen met elkaar naar Maastricht. Daar brengen we een bezoek aan het Bonnefantenmuseum om inspiratie op te doen. Jullie gaan deze dag namelijk aan de slag met een creatieve opdracht. Na het museum fietsen we door naar de ENCI-groeve. Dit is een hele mooie plek net buiten Maastricht. Het is een voormalige mergelgroeve die nu is ingericht als natuurgebied. Jullie gaan dit mooie stukje Limburg zo mooi mogelijk in beeld brengen.

 

Stadswandeling

Deze excursie vindt grotendeels in Maastricht plaats. Maar voordat we daar zijn fietsen we eerst langs de oorlogsbegraafplaats in Margraten. Daar krijgen jullie een rondleiding. Daarna fietsen we naar Maastricht en bekijken we grote delen van de vestingwerken. Bijvoorbeeld de Linie du Moulin, de Helpoort en het pesthuis. De vestingwerken gaan we ook onder de grond bekijken. We sluiten namelijk de dag af met een rondleiding door de kazematten van Maastricht. En we beklimmen ook nog een van de stadstorens voor een mooi uitzicht over de stad en zijn omgeving.

Mountainbike***

Het ochtendprogramma bestaat uit een heel uitdagende mountainbiketocht door de bossen en over de heuvels van het Vijlersbos. Pittige beklimmingen worden afgewisseld met spectaculaire afdalingen. Na de tocht van ongeveer 35 km gaan we terug naar de boerderij, even opfrissen en dan verder op pad. We bezoeken de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. Het kerkhof te Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats uit WOII in Nederland. Er liggen ongeveer 8000 militairen begraven.

Groeven

We bezoeken als eerste de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. Het kerkhof te Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats uit WOII in Nederland. Er liggen ongeveer 8000 militairen begraven. Verdergaat het in ieder geval om de mergelgroeves. We gaan een oude mergelgroeve in, onder de grond. En bezoeken een open groeve. Vervolgens fietsen we naar Berg en Terblijt om een gesloten groeve te bekijken en te zien hoe deze aan de natuur wordt terug gegeven. Verder bezoeken we de basiliek van Meerssen. Een kerk met volgens sommige mensen de hoogste gebrandschilderde ramen ten noorden van de Alpen. Uiteindelijk eindigen we in Maastricht voor het avondeten.

 

Donderdag

Geulvallei bij Epen

Deze excursie begint bij de boerderij. Daar worden we door de gids opgehaald. Met de gids maken we een wandeling langs de Geul en gaan we op onderzoek naar verschillende waterbronnen en het leven in het water. Verder onderzoeken we dingen die typisch voor Zuid-Limburg zijn. Zoals vakwerkhuizen. Maar ook de ondergrond, die je nergens anders in Nederland zo ziet. Na de lunch pakken we de fiets en rijden we, als er nog genoeg tijd is, nog even langs de indrukwekkende oorlogsbegraafplaats van Margraten. Daarna fietsen we terug naar de boerderij voor de bbq.

Fotografie in het Gaia Park

We fietsen naar Kerkrade. Daar bevindt zich het Gaia Park. Het Gaia Park is een mooie dierentuin. In deze dierentuin ga je aan de slag met een fotografie of andere creatieve opdracht. Om je daarop voor te bereiden krijg je op school een workshop over fotograferen. Die moet je volgen als je deze excursie wilt doen. In het park kies je een thema, daarbij maak je zo mooi mogelijke foto’s met je telefoon. Die foto’s gaan we op school aan elkaar presenteren. Na het bezoek aan het Gaia Park fietsen we terug naar de boerderij voor de bbq.

Aken*

We brengen een bezoek aan de Duitse stad Aken. In Aken ga je zelf op pad met je groepje en bekijk je aan de hand van een foto opdracht de stad, waarin een bezoek aan de Dom, één van de oudste bouwwerken in Noord-West-Europa, natuurlijk niet mag ontbreken. Voor het beste groepje valt er een typisch Akense prijs te winnen. Daarna fietsen we naar Vaals om het befaamde Drielandenpunt te bekijken.

 

Kastelenroute

In Limburg vind je erg veel kastelen. En enkele daarvan zijn ook te bezoeken. We fietsen eerst naar Kasteel Hoensbroek. Dat kasteel gaan we uitgebreid bezichtigen, van de kerker tot de toren. Daarna fietsen we door naar Valkenburg voor de enige hoogteburcht van Nederland. Het is inmiddels een ruïne maar daardoor niet minder interessant. Terug richting Epen passeren we aan de rand van Valkenburg nog enkele kasteeltjes die we van een afstandje kunnen bekijken.

Hike rond Valkenburg

We fietsen ontspannen naar Valkenburg en maken daar een mooie afwisselende wandeling. We zien een stukje van het stadje en het afwisselende landschap. We bezoeken de Wilhelminatoren voor de lunch en gaan met de kabelbaan naar beneden. Daarna krijgen we een rondleiding door de katakomben. Een voorproefje op de Romereis uit de vijfde klas. De katakomben zijn in de grotten aangelegd en een exacte copy van de katakomben (ondergrondse begraafplaats) bij Rome. In dit uniek onderaards gangenstelsel is te zien hoe de beroemde architect Dr. Cuypers (bekend van het Centraal Station en het Rijksmuseum te Amsterdam) de belangrijkste delen van de Romeinse Katakomben (ondergrondse begraafplaatsen van de eerste christenen in Rome) heeft nagebootst. De groeve herbergt niet alleen duizenden graven, maar ook talloze fresco’s, beeldhouwwerken en grafkamers.

Groeven

We bezoeken als eerste de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. Het kerkhof te Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats uit WOII in Nederland. Er liggen ongeveer 8000 militairen begraven. Verdergaat het in ieder geval om de mergelgroeves. We gaan een oude mergelgroeve in, onder de grond. En bezoeken een open groeve. Vervolgens fietsen we naar Berg en Terblijt om een gesloten groeve te bekijken en te zien hoe deze aan de natuur wordt terug gegeven. Verder bezoeken we de basiliek van Meerssen. Een kerk met volgens sommige mensen de hoogste gebrandschilderde ramen ten noorden van de Alpen. Terug naar de boerderij voor de bbq.