Home
Menu
Zoek
Inschrijving keuzeonderdelen Romereis 2018

Hieronder kun je je inschrijven voor de keuzeonderelen tijdens de Romereis 2017.

Instructie (lees dit eerst!)

-
De keuzedag bestaat uit twee delen: de ochtend en de middag.
Kies dus twee van de hier beschreven onderdelen.
-
Log in op dewebsite (rechtsboven) om je keuze te kunnen maken.
-
Vul uiterlijk op 16 februari je keuze in.
-
Lukt het invullen niet? Dan ben je vergeten in te loggen. 

Informatie over de verschillende onderdelen vind je onder het keuzeformulier.

Keuzeonderdelen
Beschrijving keuzeonderdelen

Fascistische fietstocht

Mussolini heeft op veel verschillende manieren zijn stempel op de stad gedrukt. Hij liet oude Romeinse bouwwerken uitgraven en liet nieuwe gebouwen neerzetten in een soort klassieke stijl. De plekken waar de fascisten hun sporen hebben achtergelaten liggen een eindje uit elkaar, en daarom wordt dit programmaonderdeel op de fiets gedaan. Een spannende belevenis in het Romeinse verkeer, en alleen geschikt voor ervaren fietsers. Omdat we fietsen moeten huren is het aantal beschikbare plaatsen beperkt (18 leerlingen per dagdeel).

EUR

In het zuiden van de stad, goed bereikbaar met de metro, ligt een wijk die door Mussolini groots is opgezet. De bedoeling was om er een soort wereldtentoonstelling te houden: de Esposizione Universale di Roma (vandaar de afkorting). Hij is pas ver na zijn tijd (in de jaren ’50) voltooid, maar je ziet duidelijk de fascistische ideeën over stadsplanning. Grote, brede wegen en imposante gebouwen in wit marmer. We wandelen door de wijk om een indruk te krijgen en bezoeken onder andere het ‘Vierkante Colosseum’.

Klik hier om alvast een indruk te krijgen van de wijk.

Engelenburcht & Ara Pacis

De families Medici, Borgia en Farnese bezoeken de Engelenburcht op hun familiedag omdat ze een speciale band met dat gebouw hebben. Zij kunnen dit onderdeel dus beter niet kiezen, want dan bezoeken ze de Engelenburcht twee keer.

Aan de oever van de Tiber liet keizer Hadrianus zijn mausoleum bouwen. De pausen maakten er in later eeuwen een fort van, met een speciale vluchtgang ernaartoe vanuit het pauselijk paleis. Vanwege de enorme engel bovenop staat het fort tegenwoordig bekend als de Engelenburcht. Binnenin zie je de luxe appartementen die de pausen er lieten inrichten en op het terras bovenop de burcht heb je een mooi uitzicht over de stad en de rivier. Aan de overkant staat het vredesaltaar dat keizer Augustus liet oprichten: de Ara Pacis. Vroeger stond het onbeschermd aan de Tiber, tegenwoordig staat er een museum omheen.

Klik hier om de Ara Pacis te bekijken. 
Klik hier om alvast iets van de Engelenburcht te zien. 

Vaticaanse Musea

Dit onderdeel is interessant voor de families Medici, Borgia en Della Rovere! De zes bollen en de stier vind je in dit gebouw terug.

Het belangrijkste onderdeel van dit keuzeonderdeel is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel. De Vaticaanse Musea vormen een enorm complex samen met het Vaticaans Paleis (de officiële woonplaats van de paus). Er is een gigantische kunstcollectie samengebracht – zeer de moeite waard, maar drukbezocht. Je vindt er zeer veel klassieke beelden, waaronder de beroemde Laocoön, galerijen met kaarten en wandkleden, schilderijen en nog veel meer. Hoogtepunt voor de meeste bezoekers: de kamers die Rafaël heeft beschilderd (onder andere met de School van Athene) en natuurlijk de Sixtijnse Kapel. Die moet je natuurlijk hebben gezien – maar vanwege de grote drukte in het museum is dit toch een keuzeonderdeel.

Klik hier om de Sixtijnse Kapel online te bezoeken.

Capitolijnse musea

Op de plek waar Rome echt is begonnen, het Capitool, staan tegenwoordig twee musea die één geheel vormen. Via een tunnel onder het plein loop je van het ene gebouw naar het andere. De musea zijn vooral aan klassieke beeldenkunst gewijd. Er staan veel beelden die in alle lesboeken terugkomen, waaronder de échte wolvin-met-jongetjes. Er is daarnaast ook een afdeling die laat zien hoe het herdersdorpje op het Capitool kon uitgroeien tot het centrum van de stad. Een zijpaadje van de verbindingstunnel biedt een prachtig uitzicht over het Forum Romanum.

Klik hier om museum online alvast te bezoeken.

De markten van Trajanus

In de keizertijd werd het aloude Forum Romanum steeds een beetje verder uitgebreid. Toen keizer Trajanus een eigen stukje wilde laten aanbouwen, was eigenlijk de ruimte op. Hij liet daarom een grote heuvel afgraven. De Zuil van Trajanus geeft nog altijd aan hoe hoog de heuvel ooit was. Op het nieuwe stuk forum verrees een soort winkelcentrum, dat nu als museum toegankelijk is. We beklimmen de vijf verdiepingen van het gebouw, met prachtig uitzicht op het Forum en het Colosseum. Bovendien is er een speciale tentoonstelling over Trajanus, omdat het in 2018 precies 1900 jaar geleden is dat hij stierf.

Klik hier om alvast een indruk te krijgen van de markten van Trajanus.

Aventijn

De Aventijn is één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd werd. Tegenwoordig is het een relatief rustig en groen stukje Rome, waar je een prettige wandeling kunt maken. Er staan twee kerkjes, waaronder één heel oude: de Santa Sabina. Die bezoeken we natuurlijk even, en we kijken door het beroemdste sleutelgat van Rome. Dat zit in de poort van het hoofdkwartier van de Orde van Malta en kun je precies de St. Pieter zien. Uiteindelijk komen we uit bij het Circus Maximus, de plek waar de wagenrennen werden gehouden.